Ashwagandha: Gebruik, voordelen, bijwerkingen
Wellness Hub

Ashwagandha: Gebruik, voordelen, bijwerkingen

door Barbara Lucia Cipriani op Jun 23, 2023

Ashwagandha: Gebruik, voordelen, bijwerkingen

Het kruid Ashwagandha staat ook bekend als Withania Somnifera. Het heeft een lange gebruiksgeschiedenis in de traditionele Ayurvedische geneeskunde, afkomstig uit India. Mensen gebruiken het al eeuwen om met stress om te gaan en het algehele welzijn te bevorderen. Ashwagandha behoort tot een klasse van kruiden die adaptogenen worden genoemd.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha is een kleine plant met gele bloemen die oorspronkelijk uit India, het Midden-Oosten en delen van Afrika komt. De wortel en bes zijn de delen die gebruikt worden voor medicinale doeleinden. De naam "ashwagandha" is afgeleid van twee woorden. De Sanskriet woorden "ashva," wat paard betekent, en "gandha," wat geur betekent. Het verwijst naar het sterke aroma van het kruid en het geloof dat het consumeren ervan je de kracht en vitaliteit van een paard kan geven.

De oorsprong van ashwagandha
De oorsprong van ashwagandha gaat terug tot de oude Indiase beschaving. Mensen gebruikten het al meer dan 3.000 jaar in de Ayurvedische geneeskunde. Ashwagandha werd gezien als een vitaal kruid dat welzijn en een lang leven bevorderde. Het werd gebruikt om energie te herstellen, vermoeidheid te verminderen en vitaliteit te verhogen. De populariteit van Ashwagandha heeft zich intussen buiten India verspreid en het wordt nu wereldwijd erkend.
Hoe Ashwagandha innemen

Ashwagandha heeft praktische toepassingen op verschillende gebieden vanwege zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Dit veelzijdige kruid wordt op de volgende manieren gebruikt

 • Ashwagandha is op grote schaal verkrijgbaar als voedingssupplement in de vorm van: gummies; capsules; tabletten, poeders en vloeibare extracten, die handige en consistente doseringsopties bieden.
 • Het wordt vaak gebruikt als een natuurlijk remedie voor stressmanagement, om ontspanning te bevorderen en je algehele welzijn te ondersteunen.

Lees verder om de voordelen te ontdekken!

Voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha is de laatste jaren erg populair geworden. Meer en meer mensen erkennen de potentiële voordelen voor de gezondheid. Ashwagandha staat bekend om zijn brede waaier aan positieve effecten op lichaam en geest. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van ashwagandha:

 • Stressvermindering: Ashwagandha heeft adaptogene eigenschappen. Dit betekent dat het het lichaam helpt stress te beheersen en een gevoel van ontspanning creëert. Het blijkt de cortisolspiegel te reguleren, een hormoon dat geassocieerd wordt met stress. Het kan ook helpen bij het verlichten van angst en het verbeteren van je algehele stressbestendigheid.
 • Verbeterde cognitieve functie: Ashwagandha heeft de potentie om je cognitieve functioneren te verbeteren. Onderzoek suggereert dat het kan helpen je geheugen, focus en aandachtsspanne te verbeteren. Het kan de gezondheid van de hersenen ondersteunen door bescherming tegen oxidatieve stress en het verminderen van ontstekingen.
 • Meer energie en vitaliteit: Ashwagandha kan je energieniveau verhogen en je fysieke uithoudingsvermogen verbeteren. Het ondersteunt een gezonde bijnierfunctie, die een rol speelt bij de energieproductie van je lichaam.
 • Betere slaapkwaliteit: Ashwagandha heeft ook kalmerende eigenschappen. Het bevordert ontspanning en verbetert de kwaliteit van je slaap. Het vermindert slapeloosheid en slaapstoornissen, wat zorgt voor een meer rustgevende nachtrust.
 • Ondersteuning van het immuunsysteem: Het plantenextract ondersteunt je immuunsysteem. Het helpt de natuurlijke afweermechanismen van je lichaam te versterken. Inname van Ashwagandha verhoogt de activiteit van bepaalde immuuncellen. Dit bevordert gebalanceerde immuunreacties ter bescherming tegen cellulaire schade.
 • Stemmingsverbetering: Sommige studies hebben gesuggereerd dat ashwagandha ook stemmingsstabiliserende effecten kan hebben. Het zou symptomen van depressie verminderen en je algehele emotionele welzijn verbeteren. Het doet dit door de neurotransmitters in je hersenen te beïnvloeden.
 • Ontstekingsremmende en antioxiderende effecten: Tot slot bevat ashwagandha krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Dat verbetert de gezondheid van gewrichten, vermindert ontstekingen in het lichaam en beschermt tegen oxidatieve stress.
 • Hormonaal evenwicht: Ashwagandha ondersteunt een gezonde schildklierfunctie, wat van invloed kan zijn op het testosterongehalte en de spermakwaliteit bij mannen.

Individuele reacties op ashwagandha kunnen variëren. Om de voordelen ten volle te ervaren, is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben.

Bijwerkingen van Ashwagandha

Terwijl we praten over de voordelen, is het ook nodig om te praten over de bijwerkingen. We geven om je welzijn en geloven dat Ashwagandha goed voor je kan zijn. Maar, zoals elk kruid, moet het niet in een te hoge dosis genomen worden. Ashwagandha wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Het is mogelijk dat je bijwerkingen ervaart, hoewel deze over het algemeen zeldzaam en mild zijn.

Ashwagandha wordt door de meeste mensen goed verdragen. Er is echter een mogelijkheid van intolerantie of gevoeligheid voor het kruid. Echte allergieën of intoleranties voor Ashwagandha zijn echter zeldzaam. Mensen die ashwagandha niet verdragen, kunnen de bovengenoemde bijwerkingen ervaren. Daarnaast kunnen ze ook hoofdpijn ervaren. Hieronder staan een aantal mogelijke bijwerkingen van Ashwagandha:

 1. Sommige mensen kunnen spijsverteringsproblemen ervaren, zoals: maagklachten, misselijkheid en diarree De kans hierop is groter bij hogere doses of bij personen met een gevoelige maag.
 2. Allergische reacties: In zeldzame gevallen kunnen mensen een allergische reactie op Ashwagandha krijgen. Symptomen kunnen zijn: huiduitslag, jeuk, zwelling of ademhalingsmoeilijkheden.
 3. Veranderingen in de bloedsuikerspiegel: Ashwagandha kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Mensen met diabetes of mensen die medicijnen tegen diabetes gebruiken dienen hun bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden bij gebruik van Ashwagandha om hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) te voorkomen.
 4. Mogelijke interacties: Ashwagandha kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals: immunosuppressiva, kalmerende middelen, of medicijnen voor schildklieraandoeningen. Als je medicijnen gebruikt, is het belangrijk om een arts of apotheker te raadplegen voordat je met Ashwagandha begint om er zeker van te zijn dat er geen mogelijke interacties zijn.
 5. Zwangerschap en borstvoeding: Over het algemeen wordt aangeraden om Ashwagandha te vermijden tijdens zwangerschap en borstvoeding vanwege beperkte veiligheidsgegevens bij deze populaties. Het is het beste om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voor advies.

GIMMY Focus & GIMMY Geen Stress

Ben je overtuigd van de kracht van Ashwagandha? Onze GIMMY Focus en GIMMY No Stress gummies bevatten deze actieve stof. Onze gummies kunnen je helpen om je beter te concentreren en je meer ontspannen te voelen.

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.