GIMMY's Gids: Vitamine B6, de beste vriend van je lichaam en geest
Wellness Hub

GIMMY's Gids: Vitamine B6, de beste vriend van je lichaam en geest

door Jacqueline Roshamn op Jun 06, 2023

Ben je ooit wakker geworden met scheurtjes in de hoeken van je mond, een opgezwollen tong of een zwak gevoel? Dit kunnen tekenen zijn dat je vitamine B6-niveaus laag zijn. Vitamine B6 is een essentiële vitamine voor je algehele welzijn, inclusief slaap, focus en ontspanning. Bij GIMMY begrijpen we het belang van vitamine B6, daarom hebben we voor jou het een en ander uiteen gezet, en deze vitamine ook in onze producten verwerkt. We zullen de voordelen van vitamine B6 bespreken, als ook hoe je het in je dieet kunt opnemen en waarom je het nodig hebt. Laten we beginnen aan deze wetenschappelijke, leuke en verfijnde verkenning van vitamine B6.

3 voordelen van vitamine B6

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een in water oplosbare vitamine die een cruciale rol speelt bij verschillende lichaamsfuncties, zoals slaap, focus en het kalmeren van de geest.

1. Een vitamine die gezonde slaapcycli bevordert

Kwalitatieve slaap is essentieel voor je algehele welzijn en cognitieve functie. Vitamine B6 draagt hieraan bij door te helpen bij de productie van serotonine, een neurotransmitter die slaappatronen en stemming reguleert. Door de synthese van serotonine te ondersteunen, helpt vitamine B6 een diepere en meer rustgevende slaap te bevorderen, zodat je fris en uitgerust wakker kunt worden. Met vitamine B6 ervaar je betere slaap dan ooit tevoren.

2. Een vitamine die je concentratievermogen verbetert

Afleidingen zijn overal om ons heen, waardoor het moeilijk is om de focus en mentale helderheid te behouden. Vitamine B6 kan je helpen bij het verbeteren van je cognitieve functie. Deze vitamine helpt namelijk bij het verwerken van eiwitten, koolhydraten en vetten, wat uiteindelijk bijdraagt aan energieproductie en ook de gezondheid van de hersenen ondersteunt.

3. Een vitamine die de geest kalmeert wanneer dat nodig is

Het is geen eenvoudige taak om dagelijkse het evenwicht te vinden tussen stress en ontspanning. Daarom is het belangrijk om tijd te maken om te ontspannen en je even los te koppelen na een stressvolle dag. Vitamine B6 blijkt de synthese van GABA te ondersteunen, een neurotransmitter die bekend staat om zijn kalmerende werking. Door de productie van GABA te bevorderen, kan vitamine B6 op een indirecte manier gevoelens van angst verminderen, spanning verlichten en een gevoel van ontspanning teweegbrengen, zodat je je volledig kunt ontspannen.

Tekenen van vitamine B6-tekort

Je lichaam geeft je signalen wanneer er iets niet in orde is, en het is belangrijk om deze snel te herkennen. Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen van een vitamine B6-tekort:

  • Huidirritaties
  • Geïrriteerde huid op de lippen of scheurtjes in de mondhoeken
  • Opgezwollen tong
  • Algehele verzwakte immuunsysteem
  • Stemmingsschommelingen
  • Lage niveaus van rode bloedcellen (via bloedonderzoek)
  • Vroege tekenen van mentale instabiliteit

Laat deze symptomen je gezondheid niet belemmeren. Laat vitamine B6 zijn werk doen. Probeer bovengenoemde symptomen te herkennen en herzie mogelijks je voedingsgewoonten om te zien of een vitamine B6-tekort de oorzaak zou kunnen zijn.

Hoe krijg je vitamine B6 binnen?

Nu gaan we bespreken hoe je de inname van vitamine B6 kunt verhogen in je dagelijkse routine. De makkelijkste manier om vitamine B6 binnen te krijgen, is via gezond voedsel of voedingssupplementen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B6 zijn onder andere vis, gevogelte, bananen en avocado's. Als je al voldoende voedsel hebt gegeten dat rijk is aan vitamine B6 en je toch het gevoel hebt dat je tekortkomt, dan zijn er supplementen die dat extra niveau kunnen toevoegen. Bij GIMMY geloven we sterk in de kracht van vitamine B6, daarom hebben we het opgenomen in 2 van onze vitaminegummies (GIMMY Deep Sleep en GIMMY Focus).


Kortom, als je enige symptomen van een vitamine B6 tekort opmerkt, is het echt nodig om actie te ondernemen. Raadpleeg een arts of andere deskundigen voor medisch advies indien gewenst. Vitamine B6 is cruciaal voor het goed functioneren van je lichaam en hersenen.

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.