Slaapproblemen door PTSS
par Laura VDS au Feb 11, 2024
Wat is PTSS en waarom beïnvloedt het de slaap?
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) of Post traumatic stress disorder (PTSD) is een psychische aandoening die ontstaat na een traumatische ervaring. Ongeveer 80% van de mensen maakt in hun leven een traumatische gebeurtenis mee, zo’n 7% ontwikkelt daarna PTSS. Mensen met PTSS hebben vaak last van herbelevingen, verhoogde waakzaamheid en een constant gevoel van onrust. Dit heeft grote gevolgen voor hun slaap. Studies tonen aan dat 70-90% van de mensen met PTSS slaapproblemen heeft. Veelvoorkomende klachten zijn slapeloosheid, nachtmerries en moeite met inslapen of doorslapen.
Problemen met slapen door PTSS
Slaapstoornissen bij PTSS hebben verstrekkende gevolgen. Gebrek aan slaap leidt tot verhoogde prikkelbaarheid, concentratieproblemen en emotionele instabiliteit. Dit maakt het moeilijk om dagelijkse taken uit te voeren, relaties te onderhouden of therapie vol te houden. Bovendien kan een tekort aan diepe slaap het herstel van PTSS belemmeren. Diepe slaap is cruciaal voor emotionele verwerking en fysiek herstel. Hoe minder diepe slaap iemand heeft, hoe ernstiger de PTSS-klachten vaak zijn.
Waarom is diepe slaap zo belangrijk?
Tijdens de diepe slaap herstelt het lichaam zich en verwerken de hersenen emoties. Dit is essentieel voor iedereen, maar vooral voor mensen met PTSS. Een verstoorde slaapcyclus kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin slaapgebrek de PTSS-klachten verergert en de klachten op hun beurt de slaap verstoren. Hierdoor blijf je gevangen in een patroon van fysieke en mentale uitputting.
Kan beter slapen PTSS-klachten verminderen?
Studies tonen aan dat het verbeteren van je slaapkwaliteit samenhangt met een afname van PTSS-klachten overdag. Mensen die beter slapen, ervaren vaak minder angst en depressieve gevoelens. Bovendien blijkt dat slaapproblemen een voorspeller kunnen zijn van de effectiviteit van PTSS-behandelingen. Daarom is het essentieel om slaapklachten serieus te nemen en gericht aan te pakken.
Hoe beter slapen met PTSS?
Veel mensen met PTSS krijgen slaapmedicatie voorgeschreven, zoals benzodiazepinen. Hoewel deze middelen tijdelijk verlichting kunnen bieden, onderdrukken ze de REM-slaap en kunnen ze verslavend werken. Een langdurige en gezondere oplossing is cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGTI). Deze therapie richt zich op het doorbreken van negatieve slaapgewoontes en helpt mensen om weer een gezond slaapritme te ontwikkelen. Uit onderzoek blijkt dat CGTI langdurig positieve effecten heeft, zonder de nadelen van medicatie.
Daarnaast kunnen de bekende slaapadviezen ook een beetje verlichting bieden:
- Een vast slaapritme aanhouden, zelfs in het weekend.
- Ontspanningsoefeningen doen voor het slapengaan.
- Cafeïne en beeldschermen in de avond vermijden.
- Een veilige en comfortabele slaapomgeving creëren.
Naast gedragstherapie of de basic tips kunnen Deep Sleep Gummies ook een goede ondersteuning zijn. De gummies zijn een 100% natuurlijk en suikervrij alternatief voor slaappillen. Het is belangrijk om te onthouden dat de Deep Sleep Gummies een natuurlijk supplement zijn en niet hetzelfde effect hebben als slaapmedicatie, maar ze kunnen wel een goede ondersteuning bieden, zonder verslavend te zijn.
Meer aandacht voor slaapproblemen bij PTSS
Gelukkig groeit het besef dat slaapproblemen bij PTSS geen bijzaak zijn, maar een belangrijk onderdeel van de aandoening. Online therapieën en toegankelijke behandelmethoden worden steeds meer onderzocht en aangeboden. Hierdoor krijgen mensen met PTSS betere ondersteuning bij het verbeteren van hun slaap, wat een positief effect kan hebben op hun algehele herstel.

Nos clients contents

























