Melatonine: het slaaphormoon en zijn essentiële rol in je lichaam
Wellness Hub

Melatonine: het slaaphormoon en zijn essentiële rol in je lichaam

door Barbara Lucia Cipriani op Jun 16, 2023Melatonine: het slaaphormoon en zijn essentiële rol in je lichaam

"Slaap is de gouden verbinding die gezondheid en ons lichaam met elkaar verbindt." - Thomas Dekker

We begrijpen dat het jongleren tussen werk, gezin en persoonlijke verplichtingen vaak een uitdaging is. Helaas vergeten we vaak het belang van een goede nachtrust en onderschatten we de impact ervan. Heb je al gehoord van het “slaaphormoon” genaamd melatonine? Dit hormoon reguleert je slaapritme en kan je helpen om een goede nachtrust te vatten. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van melatonine en hoe het jou kan helpen om de rustgevende slaap te krijgen die je verdient.

Wat is melatonine?

Melatonine is een hormoon dat van nature wordt geproduceerd door de pijnappelklier, een klein kliertje diep in onze hersenen. Dit opmerkelijke hormoon speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus, ook wel het circadiaan ritme genoemd. Zie het als de interne klok van je lichaam, die je laat weten wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden.

Hoe melatonine in je lichaam werkt en wat het doet

Als het donker wordt, komt de pijnappelklier in actie en geeft het melatonine af in onze bloedbaan. Deze toename van melatonine geeft ons lichaam het signaal dat het tijd is om af te koelen en zich voor te bereiden op de slaap. Melatonine werkt in op receptoren in de hersenen, bevordert ontspanning en vermindert alertheid, waardoor we zachtjes in een vredige slaap worden gesust.

Maar de invloed van melatonine gaat verder dan alleen het op gang brengen van de slaap. Het werkt als een dirigent die ons slaap-waakritme orkestreert en verschillende biologische processen synchroniseert. Het helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, bloeddruk en zelfs de afgifte van andere hormonen. Melatonine heeft ook krachtige antioxiderende eigenschappen, beschermt onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen en bevordert het algehele welzijn.

De juiste timing en dosering vinden

Als je melatonine supplementen neemt, is timing van groot belang voor de effectiviteit. De ideale tijd om melatonine in te nemen verschilt van persoon tot persoon, dus het is belangrijk om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. Experimenteer met verschillende momenten, te beginnen met ongeveer 30 minuten tot een uur voor het slapengaan. Zo kan de melatonine net beginnen te werken als je klaar bent om in slaap te vallen.

Het bepalen van de juiste dosering melatonine is net zo belangrijk. Terwijl lagere doses, meestal rond de 0,3 tot 1 milligram, voldoende kunnen zijn voor sommige mensen, kunnen anderen hogere doses nodig hebben, tot wel 5 milligram. Het is aan te raden om met een lagere dosis te beginnen en deze zo nodig geleidelijk te verhogen. Supplementen in België en Nederland mogen niet meer dan 0,3mg bevatten.

De voordelen van matige inname

Vraag je je af wat de voordelen van melatonine zijn?

De slaapkwaliteit verbeteren met melatonine

De kracht van melatonine ligt in verbeteren van je slaapkwaliteit. Als je melatonine supplementen met mate neemt, kun je een diepere, betere slaap hebben. Stel je voor dat je 's ochtends fris wakker wordt dankzij een goede nachtrust nacht.

De rol van Melatonine bij slaapstoornissen en onregelmatige schema's

Voor mensen die worstelen met slaapstoornissen of onregelmatige schema's kan melatonine een wereld van verschil maken. Of je nu te maken hebt met slapeloosheid, jetlag of een nacht-shift, melatonine supplementen kunnen helpen je slaappatronen te reguleren, waardoor je gemakkelijker in slaap valt en je je sneller kunt aanpassen aan nieuwe slaapschema's.

Hoe melatonine supplementen kunnen helpen

Voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen of een consistent slaapschema aan te houden, kunnen supplementen met melatonine een game changer zijn. Laten we twee praktische scenario's bekijken waarbij melatonine kan helpen.

  1. Verbetering van de slaapaanvang:

    Lig je 's nachts te woelen en te draaien en kun je je hoofd niet stil krijgen? Melatonine supplementen kunnen je helpen om sneller in slaap te vallen. Door een melatonine gummy in te nemen voor het slapengaan, kun je het natuurlijke slaapproces van je lichaam versterken.

  2. Bij jetlag of voor de frequente reiziger:

    Ben je een frequente reiziger, die van tijdzone naar tijdzone reist en je slaapcyclus in de war brengt? Melatonine is er om je te helpen je interne klok opnieuw in te stellen. Door op specifieke tijden melatoninesupplementen in te nemen, kun je je slaapschema aanpassen en je mogelijke jetlag tot een minimum beperken.

Melatonine en onze Deep Sleep Gummies

Bij GIMMY begrijpen we de waarde van een goede nachtrust. Daarom hebben we onze Deep Sleep gummies samengesteld, ze bevatten naast melatonine ook een mix van natuurlijke ingrediënten zoals valeriaan, kamille, theanine en vitamine B6. Onze vitamine gummies zijn ontworpen om je te helpen de rustgevende slaap te krijgen die je verdient, zonder gedoe. Neem gewoon 2 heerlijke gummies voor het slapengaan en laat de actieve stoffen hun werk doen.

Vergeet niet dat een goede nachtrust niet alleen een luxe is, maar een noodzaak voor je algehele welzijn. Dus zet de eerste stap naar een betere slaap en maak gebruik van het potentieel van melatonine. Droom zacht!

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.