Waar komt melatonine vandaan?
door Barbara Lucia Cipriani op Jun 19, 2023
Waar komt melatonine vandaan?
Melatonine is het hormoon dat je slaap reguleert. Maar heb je je ooit afgevraagd waar melatonine vandaan komt? In dit artikel gaan we dieper in op de oorsprong van melatonine en onderzoeken we zowel de productie ervan in het menselijk lichaam als de aanwezigheid ervan in de natuur.
Melatonine in de natuur
Melatonine is een hormoon dat voornamelijk geassocieerd wordt met het menselijke lichaam. Echter komt het ook veel voor in de natuur, buiten je eigen lichaam. Verrassend genoeg bevatten verschillende planten en levensmiddelen melatonine, waardoor je op andere natuurlijke manieren melatonine opneemt in je lichaam.
Er is genoeg melatonine te vinden in onze natuur. Zo staan kersen bekend als een van de meest overvloedige voedselbronnen van melatonine. Ander fruit, zoals bananen, ananas en sinaasappels, bevatten het ook. Daarnaast zijn er ook groenten die melatonine bevatten, zoals asperges, rode paprika en tomaten.
Het is fascinerend om te zien dat zelfs sommige kruiden en planten, zoals gember en fenegriek, melatonine bevatten. Het verkennen van de verschillende bronnen van melatonine in de natuur opent mogelijkheden om deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen en zo een gezond slaappatroon te bevorderen.
De dosis melatonine in deze voedingsmiddelen blijven echter beperkt.
De natuurlijke productie van melatonine
Het slaaphormoon Melatonine wordt geproduceerd door een klier die diep in je hersenen ligt, de pijnappelklier. Deze kleine maar krachtige klier maakt het hormoon aan als reactie op de duisternis. Als de zon ondergaat en het donker wordt, ontvangt de pijnappelklier signalen om melatonine te gaan produceren. Hierdoor begint je lichaam zich voor te bereiden op je slaap. Dit natuurlijke proces speelt een vitale rol bij het reguleren van je slaap-waakcyclus en zorgt voor een harmonieuze afstemming op het natuurlijke dag- en nachtritme.
De balans tussen licht en donker is cruciaal voor de productie van melatonine. Blootstelling aan fel licht, vooral 's avonds, kan dus het aanmaken van melatonine verstoren, waardoor je moeilijker in slaap valt. Aan de andere kant bevordert een donkere omgeving 's avonds de synthese van melatonine, wat inslapen vergemakkelijkt.
Als je meer wilt weten over de rol van melatonine, bekijk dan dit artikel: "Melatonine: het slaaphormoon en zijn essentiële rol in je lichaam"
Hoe wordt synthetische melatonine gemaakt?
Melatonine kan ook synthetisch worden geproduceerd. In dit proces wordt melatonine uit planten (zie boven) geëxtraheerd. Anderzijds kan het ook synthetisch in een labo geproduceerd worden. Zo wordt voldoende geproduceerd om de wereldwijde vraag naar de stof de voldoen. Heel wat mensen hebben echter geen voorkeur naar de afkomst van de actieve stoffen die ze nemen. GIMMY gelooft erin dat supplementen natuurlijk moeten zijn. Daarom wordt in onze formule enkel gewerkt met natuurlijk verkregen melatonine.
Melatonine in de GIMMY Deep Sleep gummies: je natuurlijke hulpmiddel voor slaap
Nu heb je een idee waar melatonine zoal te vinden is, en waar het vandaan komt. Via supplementen kan je de nodige hoeveelheid als extraatje toevoegen om je slaapcyclus te verbeteren. We begrijpen dat je hierbij veel belang hecht aan de natuurlijke afkomst. Daarom kan je gerust zijn bij GIMMY.
Wil je meer te weten komen over het hormoon zelf, en hoe het werkt op je lichaam? Lees dan meer hier.
Het kan voor jou ook interessant zijn onze GIMMY Deep Sleep gummies eens te proberen. Ze bevatten enkel natuurlijke ingrediënten en werken als niet verslavend slaapmiddel.