Mentale gezondheid: noodzakelijk voor je Work-Life Balance
Wellness Hub

Mentale gezondheid: noodzakelijk voor je Work-Life Balance

door Barbara Lucia Cipriani op Jun 05, 2023

Mentale gezondheid: noodzakelijk voor je Work-Life Balance. 

Word je wel eens meegesleurd in de sleur van dagelijkse routines en voel je je soms uitgeput en overweldigd? Het is tijd om je mentale gezondheid voorop te zetten en te ontdekken welke impact dit kan hebben op je balans tussen werk en privé. 

Door je mentale welzijn onder controle te krijgen, kun je productiever door het leven gaan, beter je relaties onderhouden en een echt bevredigend leven leiden. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van geestelijke gezondheid en verkennen we praktische tips die je gemakkelijk kan integreren in je persoonlijke en professionele omgeving.  

Het onthullen van de essentie van geestelijke gezondheid

Volgens het Center for Disease Control and Prevention is de betekenis van geestelijke gezondheid: 

"Geestelijke gezondheid omvat ons emotionele, psychologische en sociale welzijn. Het beïnvloedt hoe we denken, voelen en handelen. Het bepaalt ook hoe we omgaan met stress, omgaan met anderen en gezonde keuzes maken. Geestelijke gezondheid is belangrijk in elke levensfase, van kindertijd en adolescentie tot volwassenheid." 

De stille strijd: psychische stoornissen

In 2019 onthulde de Wereldgezondheidsorganisatie een opvallende statistiek: een op de acht mensen wereldwijd kampte met een of andere vorm van geestelijke nood, waarbij angst- en depressieve stoornissen het meest voorkwamen.  

Deze geestelijke gezondheidsproblemen manifesteren zich op verschillende manieren, zoals:  

  • Angststoornissen.
  • Depressie.
  • Bipolaire stoornis.
  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS).
  • Schizofrenie.
  • Eetstoornissen.
  • Storend gedrag en dissociale stoornissen.
  • Neurologische ontwikkelingsstoornissen.

Voor een beter begrip van deze ziekten en hun symptomen kun je de uitgebreide bronnen in het artikel van de World Mental Organization raadplegen. 

Het overduidelijke verband tussen geestelike gezondheid en je Work-Life balance

Het verband tussen mentale gezondheid en de balans tussen werk en privé kan niet genoeg worden benadrukt. Als je werk een groot deel van je tijd en energie opslokken, kan dat in het slechtste geval leiden tot chronische stress en uitputting. Het negeren van het belang van je privéleven kan zwaardere gevolgen hebben dan je eerst denkt.  

Deze onbalans en voortdurende druk liggen vaak aan de basis van geestelijke gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en burn-out. 

Aan de andere kant biedt een gezonde balans tussen werk en privé talloze voordelen. Het stelt ons in staat om prioriteit te geven aan zelfzorg en grenzen te stellen. We kunnen de tijd nemen voor activiteiten die ontspanning bevorderen, sociale contacten stimuleren en persoonlijke groei bevorderen. Door deze balans te bewaken, kunnen we onszelf opladen, vernieuwen en ons geestelijk welzijn op een optimaal niveau houden. Het is een investering in onze persoonlijke levens die ons niet alleen voldoening schenkt, maar ook een dieper gevoel van doel en betekenis geeft, ver buiten onze professionele verantwoordelijkheden. 

Dus laten we niet vergeten om tijd en energie te investeren in ons persoonlijke leven. Het is essentieel om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Het zal niet alleen ons welzijn bevorderen, maar ook ons leven verrijken met vreugde, vervulling en het ontdekken van ons ware potentieel. 


Gemakkelijke tips om je mentale gezondheid te verbeteren
  1. Ontdek de kracht van lichaamsbeweging

Regelmatige lichaamsbeweging is niet alleen gunstig voor je fysieke gezondheid, maar speelt ook een cruciale rol in je mentaal welzijn. Beweging stimuleert de vrijlating van endorfines, bekend om hun vermogen om stress, angst en depressie te verminderen. Door lichaamsbeweging op te nemen in je dagelijkse routine, kun je je stemming verbeteren en je cognitieve functies versterken. Zelfs een stevige wandeling tijdens de lunchpauze kan aanzienlijk bijdragen aan een betere concentratie en productiviteit gedurende de rest van de werkdag. 

      2. Onderhoud betekenisvolle connecties 

Het koesteren van sociale banden is essentieel voor het behoud van een goede mentale gezondheid. Tijd doorbrengen met vrienden en familie bevordert het gevoel van verbondenheid en het hebben van een doel, wat stress en angst effectief vermindert. Eenvoudige interacties, zoals samen koffie drinken of een oprecht gesprek voeren via de telefoon, kunnen je stemming verbeteren en je mentale welzijn versterken. 

Bovendien fungeert sociale steun als een bron van troost tijdens moeilijke tijden, wat je mentale gezondheid verder bevordert. Dus waarom wachten? Pak de telefoon en maak vandaag nog contact met een dierbare. 

        3. Erken de kracht van ondersteuning 

Het is cruciaal om hulp te zoeken als je je overweldigd voelt of worstelt met psychische problemen. Steun zoeken bij een vertrouwde vriend, familielid of geestelijk verzorger kan je helpen om om te gaan met stress, angst en depressie. Soms kan simpelweg praten met iemand al helpen om negatieve gedachten en emoties te verlichten. 

Het zoeken naar ondersteuning kan je ook de tools en middelen bieden die nodig zijn om je mentale gezondheid te beheren en productiviteit te behouden in zowel je professionele als persoonlijke leven. 

 

Dus, waar wacht je nog op? Neem actie en maak vandaag nog stappen om je mentale welzijn te verbeteren. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen! 

 

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.