Waarom je grenzen moet stellen voor een perfecte work life balance
Wellness Hub

Waarom je grenzen moet stellen voor een perfecte work life balance

door Barbara Lucia Cipriani op Jun 05, 2023

Waarom je gezonde grenzen moet stellen voor een perfecte balans tussen werk en privé 

Denk je er wel eens over na hoe belangrijk een harmonieuze balans tussen werk en privé is? Ik weet zeker dat je dat doet. Ik weet ook zeker dat je soms moet jongleren tussen professionele verantwoordelijkheden en persoonlijke verplichtingen, waarbij de grenzen tussen die twee vaak vervagen.  

Het is niet ongewoon om na een lange werkdag thuis te komen en nog steeds met je volle gedachten in je werk te zitten, of je je overladen voelt van verplichtingen rond privé zaken. Hierdoor loop je wel het risico om mentale stress te ervaren, zeker als deze situatie langdurig aanhoudt. Het ergste is dat dit meestal resulteert in een nog slechtere en minder productieve omgeving.  

Zoals Albert Einstein ooit zei: "Het leven is als fietsen. Om je evenwicht te bewaren, moet je in beweging blijven. 

Dit citaat vat het belang samen van de work-life balance. Het benadrukt hoe belangrijk het is om een evenwicht te vinden tussen je professionele en persoonlijke leven om een bevredigend en productief leven te leiden, en geeft ook aan dat je jezelf de ruimte moet geven om van je privéleven te genieten. 

De meest voordehand liggende oplossing zit hem in het afbakenen van grenzen rond wat binnen je werk gebeurt en wat binnen je privé gebeurt, en waar je wanneer aandacht en tijd aan besteed. Door duidelijke en bewuste grenzen te stellen, kun je weer controle krijgen over je tijd, energie en mentale rust. We hebben alvast ook enkele tips om je mentale rust te verbeteren samengevat in dit artikel. 

Wat betekent het eigenlijk om grenzen te stellen?  

Grenzen zijn de richtlijnen en limieten die je nodig hebt om je persoonlijke ruimte, tijd, energie en welzijn te definiëren en te beschermen. Ze fungeren als onzichtbare lijnen die aangeven wat wel en niet aanvaardbaar is in verschillende aspecten van je leven, zoals werk, relaties en persoonlijke tijd. 

Als we kijken naar de balans tussen werk en privé, zijn duidelijke grenzen essentieel om een gezonde scheiding te behouden. Hierdoor kun je duidelijk bepalen wanneer en waar werkgerelateerde activiteiten plaatsvinden en kun je tijd vrijmaken voor persoonlijke activiteiten, ontspanning en zelfzorg. 

Maar wat zijn de gevolgen voor je lichaam?  

Het stellen van duidelijke grenzen tussen werk en privé heeft aanzienlijke voordelen voor je algehele gezondheid en welzijn. Experts benadrukken het belang van de balans tussen werk en privé en erkennen de negatieve invloed van vage grenzen op zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid. Het stellen van grenzen helpt bij het voorkomen van chronische stress en burn-out. 

Als we het hebben over burn-out, blijkt uit onderzoek van Zippia dat 77% van de werknemers minstens één keer in hun huidige baan een burn-out heeft ervaren. Langdurige periodes van werkgerelateerde stress zonder voldoende tijd voor ontspanning en herstel kunnen leiden tot uitputting, vermoeidheid en verminderde veerkracht. Deze chronische stress kan bijdragen aan diverse gezondheidsproblemen, waaronder cardiovasculaire aandoeningen, een verzwakt immuunsysteem en psychische stoornissen zoals angst en depressie. Als je vermoedt dat je met een van deze problemen te maken hebt, neem dan contact op met je huisarts. 

De voordelen voor werknemers van een goede work-life balance 

Het omarmen van duidelijke grenzen die zorgen voor een balans tussen werk en privé is de eerste stap om volop van het leven te genieten. Laten we eens kijken naar enkele voordelen die je kunt ervaren als je het goed toepast: 

 • Verbeterde productiviteit: Een evenwichtige benadering van werk en privé stelt je in staat om efficiënter te werken en je taken effectiever uit te voeren. 
 • Verhoogde werktevredenheid: Het hebben van duidelijke grenzen geeft je meer controle over je werkleven en draagt bij aan een gevoel van tevredenheid. 
 • Stress- en burn-outvermindering: Het stellen van grenzen helpt bij het beheersen van stressniveaus en voorkomt het uitputten van je energie. 
 • Sterkere werkrelaties: Door grenzen te stellen, kun je gezonde werkrelaties opbouwen, waarbij respect voor elkaars grenzen centraal staat. 
 • Verbeterde gezondheid en welzijn: Het handhaven van grenzen draagt bij aan je algehele gezondheid en welzijn 
Voordelen voor werkgevers 

Natuurlijk heeft het stellen van grenzen niet alleen voordelen voor jou, maar ook voor je werkgever. Laten we eens kijken naar enkele voordelen die jouw bijdrage aan het bedrijf kan hebben: 

 • Betere resultaten: Een gebalanceerde werknemer presteert over het algemeen beter en behaalt positievere resultaten. 
 • Verbeterde kwaliteit van werk: Het hebben van duidelijke grenzen bevordert focus en effectiviteit, wat kan leiden tot een hogere kwaliteit van het werk dat wordt afgeleverd. 
 • Minder verloop en betere retentie: Werknemers die een goede balans hebben tussen werk en privé zijn over het algemeen meer tevreden en blijven langer bij het bedrijf. 
 • Beter teamwork en samenwerking: Een gezonde werk-privébalans verbetert de relaties tussen collega's, waardoor de samenwerking en teamdynamiek worden versterkt. 

Tips om duidelijke grenzen te stellen voor de balans tussen werk en privé 

Nu vraag je je waarschijnlijk af welke strategieën je kunt volgen om een balans te vinden. Hier zijn enkele praktische tips die je kunnen helpen: 

 1. Stel vaste werktijden in: Maak specifieke werktijden en probeer je daaraan te houden. Communiceer deze uren met je collega's en vermijd werkgerelateerde taken buiten deze vastgestelde tijd. 

 2. Creëer een speciale werkruimte: Richt een aparte fysieke ruimte in voor je werk, bij voorkeur gescheiden van je persoonlijke leefruimte. Dit helpt om een duidelijk onderscheid te maken tussen werk en privé, zodat je mentaal kunt schakelen wanneer dat nodig is. 

 3. Leer nee te zeggen: Het is belangrijk om grenzen te stellen en nee te zeggen tegen buitensporige werkverplichtingen die inbreuk maken op je persoonlijke tijd. Stel realistische verwachtingen en grenzen op van wat je wel en niet kunt doen. 

 4. Delegeer en zoek steun: Aarzel niet om taken te delegeren of hulp te vragen aan collega's of familieleden wanneer dat nodig is. Het delen van verhalen of verantwoordelijkheden kan stress verminderen en meer balans creëren in je leven. 

 5. Beoefen mindfulness: Integreer mindfulnesspraktijken in je dagelijkse routine om attent te blijven en volledig betrokken te zijn bij het moment. Dit kan helpen om stress te verminderen en je mogelijkheden om grenzen te stellen en te handhaven te vergroten. 
ONTHOUD

dat elke dag anders is en dat uitzonderingen kunnen worden gemaakt op de grenzen die je hebt gesteld. Wees begripvol in bepaalde situaties, zoals wanneer een collega om een gunst vraagt of je privé verantwoordelijkheden hebt die voor jou heel belangrijk zijn. Het tonen van begrip en flexibiliteit kan helpen bij het opbouwen van ondersteunende relaties. 

Geniet vandaag van de mogelijkheid om anderen te helpen, en wie weet zullen zij morgen jouw steun bieden. 

 

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.