Vrouw leest boek op bed zonder stress
Wellness Hub

40% Minder Stress in een paar minuten - wetenschappelijk bewezen

door Simon Dewaele op Oct 27, 2023

Stress kan uit vele hoeken afkomstig zijn en treft iedereen. Er zijn verschillende manieren om gevoelens van stress weg te werken; afleiding zoeken, proberen omgaan met je dagelijkse stress of de oorzaak ervan aanpakken. Dat laatste is niet altijd mogelijk. Daarom helpen wij je graag om er beter mee om te gaan of je stress gevoelens te verlichten. Zo kan jij tot rust komen, en gelukkiger door de dag komen.

We geven eerst een woordje uitleg wat stress betekent in je lichaam, gevolgd door enkele gemakkelijke en snel toe te passen tips om je stress te verlichten. Tenslotte bestaat er ook een wetenschappelijk bewezen formule die je helpt rust te vinden in stressvolle situaties en de symptomen van stress snel kan verlichten.

Indien je meteen de oplossing wenst te lezen, dan kan je op de volgende knop klikken.

Meteen naar de oplossing

Wat is stress nu eigenlijk?

Fundamenteel gezien is stress een natuurlijke reactie van je lichaam op een probleem die zich nu of toekomstig voordoet. Het is een tijdelijk mechanisme die is ontworpen om ons te helpen omgaan met moeilijke situaties. Daarbij treedt een natuurlijk overlevingsmechanisme in werking. Je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen zich op en je ademhaling versnelt. De adrenaline in je bloed stijgt en je staat klaar om te reageren.

Dit kan bijzonder nuttig zijn in situaties waarin snelle beslissingen moeten genomen worden of waarin alertheid gevraagd wordt. Het kan echter schadelijk worden als de toestand chronisch wordt. Dan spreken we van chronische vermoeidheid.

Het zijn je hersenen die dit allemaal orchestreren, en je bijnier is verantwoordelijk voor het aanmaken van de 5 belangrijkste stresshormonen die alles in evenwicht dienen te houden, zie verder.

Waarom hebben mensen vandaag meer stress dan vroeger?

Stress komt uit vele hoeken, maar een merkwaardige bijdrage komt van de media die we niet meer uit ons leven kunnen wegdenken. Onze hersenen worden non stop geprikkeld door de sociale media en traditionele media. Onze ogen zijn veel geld waard voor adverteerders die via deze media marketing voeren. Ooit gehoord van het negativiteitsvoordeel? We geven als mensen onderbewust meer aandacht aan negatief nieuws dan positief nieuws. Dus wat doet de media? Je aandacht trekken door met veel meer negatief nieuws te komen. Verder is er natuurlijke de hoge werkdruk die vaak wordt opgelegd, de drukte in het verkeer etc. Statistieken rond stress, burnout etc. zijn wereldwijd alle records aan het breken.

De stress die hieruit voorkomt is dus niet meteen situatie- of probleem-gebonden, maar is non stop aanwezig. Daarvoor moet je dus manieren vinden om met deze stress om te gaan.

Hoe je je gevoelens van stress kan verlichten.

Er zijn allerlei gewoontes en activiteiten die je kunt doen om stress te verminderen. Dat betekent niet dat ze allemaal even effectief zullen zijn, en bij anderen beter kunnen helpen dan bij jezelf.

Om gevoelens van stress en je prikkelbaarheid te verlichten moet de hormonale balans gevonden worden. Het hangt dus allemaal af van hoe jij fysiek reageert. Je hersenen produceren misschien niet genoeg van de nodige neurotransmitters die stress verwerken. Daarom is de wetenschappelijke formule zo effectief (je ziet ze op het einde). De formule zorgt ervoor dat je lichaam de juiste stoffen produceert om stress te verminderen. En die werkt quasi voor iedereen.

De hormonen en stoffen die bepalen hoe jij stress ervaart

Je lichaam bevat 5 specifieke hormonen voor stressmanagement. Deze vijf stoffen beïnvloeden rechtstreeks je fysieke en mentale reactie op stress. Veel dagelijkse activiteiten (zoals het nieuws, je gsm, sociale media, junk food, alcohol, ...)verstoren de balans van deze stoffen in je lichaam, waardoor jouw stress-resistentie afzwakt.

Bij elke stof geven we je enkele gemakkelijke en praktische tips om ervoor te zorgen dat de hormonale balans kan hersteld worden in je lichaam. Vervolgens geven we een nog gemakkelijkere oplossing die wetenschappelijk ondersteund wordt.

1 & 2. Serotonine / Dopamine

Een gezonde balans van deze hormonen is van uiterst belang voor je welzijn en je mentale gezondheid. Serotonine is het "goed voelen" hormoon, terwijl dopamine het "motivatie" hormoon is. Dopamine zet je aan tot actie en serotonine is de beloning. Serotonine helpt bij het stabiliseren van je humeur en welzijn. Sociale Media staat erom bekend je dopamine- en serotonineniveaus volledig te vernietigen door overstimulatie. Een gezonde balans hierin is van uiterst belang om stress te vermijden.

Praktische tips:

 • Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan, wat een voorloper is van serotonine. Eet ook meer magere eiwitten, noten, zaden en volle granen.
 • Breng tijd buitenshuis door om natuurlijk zonlicht op te vangen, wat de productie van serotonine bevordert.
 • Doe regelmatig lichaamsbeweging om de natuurlijke niveaus van dopamine en serotonine te verhogen. Richt je op een mix van aerobe (lopen, fietsen, ...) en kracht oefeningen.
 • Kap grote problemen op in kleinere to do's waardoor je bij uitvoering meer voldoening haalt uit de kleine volbrachte taken. De beloningssysteem van je hersenen zal zo meer actief zijn en de productie van dopamine stimuleren.

3. GABA

Het verzwakt de stoffen die stress in je lichaam veroorzaken. Het is de belangrijkste neurotransmitter (stof dat vrij komt in je hersenen en zenuwen) die wordt gebruikt om je effectief te kalmeren. GABA staat voor gamma-aminoboterzuur. Het is een neurotransmitter in de hersenen die een kalmerend effect heeft. GABA heeft de eigenschap om de overtollige activiteit van neuronen in de hersenen te verminderen, waardoor het helpt bij het verminderen van angst en stress. Het wordt vaak gebruikt als supplement om je mentaal te helpen ontspannen en de slaap te bevorderen.

Praktische tips:

 • Beoefen cyclisch zuchten (1x diep in ademen, nog 1x kort bovenop ademen, rustig uitademen) en yoga om de activiteit van GABA te verbeteren.
 • Regelmatige lichaamsbeweging kan de productie van GABA zelf stimuleren en je zenuwstelsel kalmeren.
 • Gebruik voedingsstoffen die de productie van GABA ondersteunen, zoals groene thee, fruit, groenten en gefermenteerd voedsel.

4. Endorfines

Endorfines zijn natuurlijke pijnstillende en stemming verhogende stoffen. Endorfines dragen bij tot stressvermindering door een gevoel van euforie en welzijn te creëren. Ze worden geproduceerd door de hersenen en het ruggenmerg als reactie op verschillende stimuli, zoals lichaamsbeweging, plezierige activiteiten, pittig eten, en zelfs bij het luisteren naar muziek. Endorfines dragen bij aan het verminderen van stress door het creëren van een gevoel van euforie, welzijn en ontspanning.

Praktische tips:

 • Beweeg regelmatig, doe dingen zoals hardlopen, zwemmen of dansen.
 • Probeer meer te lachen. Omring jezelf met mensen die je laten lachen en doe activiteiten die je vreugde brengen.
 • Luister naar muziek die je leuk vindt en overweeg er op te dansen om je stemming te verbeteren.
 • Beoefen mindfulness en meditatie om ontspanning te bevorderen.

5. Cortisol

Cortisol wordt vaak benoemd als het "stresshormoon". Het helpt bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder je metabolisme en het immuunsysteem en helpt je lichaam om te gaan met stress. In situaties van acute stress stijgen de cortisol-niveaus, waardoor het lichaam een energiestoot krijgt als het ware. Maar wanneer stress chronisch wordt, hebben aanhoudend hoge niveaus van cortisol schadelijke effecten op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Chronische cortisol verhoging leidt tot een verstoorde slaap en een verminderde immuunfunctie. Het vinden van een delicaat evenwicht in de productie van cortisol is essentieel. Cortisol mobiliseert energiereserves, bereidt het lichaam voor op actie en scherpt de focus aan - een zeer handig overlevingsmechanisme dat we geërfd hebben van onze voorouders.

Praktische tips:

 • Probeer "cyclisch zuchten" (1x diep in ademen, nog 1x kort bovenop ademen, rustig uitademen) of meditatie om cortisol niveaus te reguleren.
 • Regelmatige lichaamsbeweging helpt de productie van cortisol in balans te brengen en verhoogt over het algemeen je stressbestendigheid.
 • Probeer beter en dieper te slapen om gezonde cortisol ritmes te ondersteunen en chronische verhoging te voorkomen.

De manier om stress te verminderen.

De meeste van deze bovengenoemde dingen is goed om te doen voor algemene gezondheid en welzijn. Maar het is geen waterdichte manier om stress daadwerkelijk te verminderen. Je lichaam kan de juiste stoffen misschien niet in de juiste hoeveelheden produceren, zelfs al doe je al die activiteiten.

De ideale balans van bovengenoemde stoffen aanhouden is het startpunt voor een hogere resistentie tegen stress. De gemakkelijkste manier om dit te doen is door supplementen te nemen die hier rechtstreeks op inspelen.

Deze 4 natuurlijke stoffen zorgen voor de productie van de hormonen die je nodig hebt voor stressmanagement. Door deze 4 stoffen te combineren, zorg je ervoor dat je lichaam nog bestendiger is tegen stress.

Daarnaast heeft het slikken van pilletjes of capsules vaak een negatieve bijklank. Het is in de eerste plaats niet leuk om te doen, en het geeft je ook een naar gevoel van precies geneesmiddelen te nemen, terwijl er eigenlijk niets fundamenteels aan de hand is.

Daarom hebben wij, samen met 3 apothekers, iets speciaals gemaakt voor jou.

1. GABA

Je kunt de hoeveelheid GABA in je lichaam rechtstreeks aanvullen door extra GABA te supplementeren. Op die manier kan je lichaam stress effectief verwerken. Het maakt je minder prikkelbaar in de situaties wanneer stress tevoorschijn komt.

2. L-theanine

L-theanine is een extract uit groene theebladen, en verhoogt het aantal neurotransmitters die stress verwerken. Samen met GABA verhoogt het ook de hoeveelheid serotonine en dopamine in de hersenen. Dit maakt L-theanine een krachtige en zeer effectieve stof tegen stress.

3. Citroenmelisse

Dankzij de plant citroenmelisse kan je je humeur over het algemeen verbeteren. Het vermindert ook je gevoelens van stress en angst. Citroenmelisse voorkomt namelijk de afbraak van de neurotransmitters die je stressbestendig maken.

4. Vitamine B11 / Foliumzuur

Foliumzuur is een essentiële voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van je humeur en algemeen welzijn. Door ervoor te zorgen dat je voldoende foliumzuur hebt, ervaar je een gevoel van balans en emotionele stabiliteit, wat leidt tot een positievere blik op het leven.

Maar hoe kan ik al die stoffen nu gemakkelijk innemen?

Deze natuurlijke stoffen zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Meestal duur en onaangenaam om te nemen. En hoeveel moet je er dan van nemen? En moet je dan meerdere pilletjes nemen of elke dag meerdere kopjes thee drinken? Dat is niet houdbaar: Je vergeet ze (consequent) in te nemen omdat er niets leuk aan is

 1. De smaak is vaak slecht
 2. De capsules of pillen zijn soms zodanig groot dat ze moeilijk zijn om in te slikken
 3. Ze zijn vaak niet effectief en worden niet goed opgenomen in je lichaam

Een wetenschappelijke vitamine gummy die alles bevat wat je nodig hebt.

Ik weet hoe het is.

Ik zat in een baan met een hoge werkdruk en verwachtingen, wat ervoor zorgde dat ik veel stress had; wat vooral leidde tot onbewuste symptomen.

De meest opvallende symptomen waren; mijn slaap, irritatie tegenover anderen en negatieve gedachten.

Al deze problemen op zichzelf zijn al behoorlijk erg. Maar te samen? Een ramp.

Ik dacht dat het allemaal aparte problemen waren die aparte oplossingen nodig hadden.

Pas na diepe reflectie realiseerde ik me dat de oplossing in mijn stressbestendigheid ligt.

Ik begon het te onderzoeken. Ik paste alle wetenschappelijke trucs toe die ik al eerder in dit artikel heb vermeld.

Maar dat was niet goed genoeg.

Ik moest het eenvoudiger maken. Zodat ik mijn "work-life balance" gezond kon houden.

Ik kon niet elke dag gekke routines doen of verslavende pillen nemen.

Zo ontdekte ik deze ingrediënten.

Ik begon thuis kruidenthee te maken met een mix van citroenmelisse en GABA, nam allerlei verschillende natuurlijke supplementen en zelfs vitaminepillen.

En het gekste van al:

Ik kreeg dezelfde resultaten als de moeilijke gewoonten/routines.

Maar ik wist dat het beter kon. Na een week begon ik deze kleine stappen te vergeten. Geen zin om thee te maken etc.

Ik had een snelle en gemakkelijke oplossing nodig.

Besef je wel hoe duur supplementen zijn?

- Ik spendeerde 80 euro per maand!

Je zou de krachtige voordelen op de meest leuke manier moeten kunnen krijgen; door een lekker snoepje te eten, stel je voor hoe leuk dat zou zijn.

Dus zo ben ik begonnen met GIMMY.

Het duurde 1 jaar voordat wij samen met 3 apothekers tot deze formule zijn gekomen. 

- Simon Dewaele, Mede-oprichter

 

 

Wij hebben samen met 3 apothekers de No Stress vitamine gummies ontwikkeld, zodat jij alle 4 de bewezen stoffen gemakkelijk kan innemen, op een betrouwbare manier. Zo zal jij:

 1. de stoffen niet vergeten innemen, want de gummies zijn overheerlijk
 2. beter kunnen omgaan met stress en externe prikkels
 3. via een gummy tot wel 216% betere opname van de stoffen ondervinden

Wij hebben alle ingrediënten in een vitamine gummy gestoken, een supplement in de vorm van een snoepje dus. Het is volledig nieuwe manier om je supplementen te nemen, ontwikkeld door apothekers. Aangezien jouw gezondheid op de eerste plaats staat, zijn de gummies 100% suikervrij en vegan.

Dankzij de No Stress gummies kan jij beter omgaan met je dagelijkse stress.

Product Image

Gimmy No Stress

€ 31,95 € 27,95

GIMMY No Stress is een vitamine gummy om je stress duurzaam onder controle te houden. Het bevat GABA, citroenmelisse, L-theanine & foliumzuur.

Bestel nu met 15% korting -->

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.