Vitamines vermoeidheid
Wellness Hub

Welke vitamines mis je als je een energietekort hebt?

door Floris Biesemans op Feb 21, 2023

Heb je vaak last van vermoeidheid en heb je al van alles geprobeerd om er vanaf te komen? Misschien heb je nog niet gekeken naar de rol van vitamines in jouw lichaam. Vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Sommige vitamines hebben een specifiek effect op vermoeidheid, zoals vitamine B8, vitamine B12 en vitamine D3. In deze blog gaan we dieper in op deze vitamines en hoe ze kunnen helpen bij het bestrijden van vermoeidheid. Op het einde stellen we een wetenschappelijk bewezen oplossing tegen vermoeidheid voor!

Vitamine B8

Vitamine B8, ook wel bekend als biotine, is een van de minder bekende B-vitamines, maar speelt toch een belangrijke rol in ons lichaam. Het is betrokken bij de werking van neurotransmitters in onze hersenen en zenuwstelsel, en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het metabolisme.
Een tekort aan vitamine B8 kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en problemen met de concentratie en het geheugen. Het aanvullen van vitamine B8 kan dan ook helpen bij het verminderen van deze klachten en het bevorderen van de energieproductie in ons lichaam.
Vitamine B8 is van nature aanwezig in voedingsmiddelen zoals eieren, volkorenproducten, noten en peulvruchten. Als je vermoedt dat je een tekort hebt aan vitamine B8, kan het verhogen van de inname van deze voedingsmiddelen helpen. Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen verkrijgbaar die vitamine B8 bevatten.

Vitamine B12

Vitamine B12, ook wel bekend als cobalamine, is een essentiële voedingsstof die ons lichaam nodig heeft voor de aanmaak van rode bloedcellen en het goed functioneren van ons zenuwstelsel. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot vermoeidheid, zwakte, duizeligheid en problemen met de concentratie en het geheugen.
Vitamine B12 komt van nature voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Mensen die geen dierlijke producten eten, zoals veganisten, kunnen een verhoogd risico hebben op een tekort aan vitamine B12. Ook ouderen en mensen met maag-darmproblemen, zoals de ziekte van Crohn, kunnen moeite hebben met de opname van vitamine B12.
Het aanvullen van vitamine B12 kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de energieproductie in ons lichaam. Dit kan door middel van voedingssupplementen die vitamine B12 bevatten of door het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12.

Vitamine D3

Vitamine D3, ook wel bekend als de 'zonnevitamine', is een in vet oplosbare vitamine die ons lichaam aanmaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van calcium- en fosfaatniveaus in ons lichaam en is daardoor essentieel voor sterke botten en tanden. Maar wist je dat vitamine D3 ook een rol kan spelen bij vermoeidheid?

Een tekort aan vitamine D3 kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte en een verminderd immuunsysteem. Omdat vitamine D3 voornamelijk wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht, hebben veel mensen in Nederland in de wintermaanden een tekort aan vitamine D3. Dit kan vooral gelden voor mensen die weinig buiten komen, een donkere huid hebben, of ouder zijn dan 70 jaar.
Het aanvullen van vitamine D3 kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid en het verbeteren van de algehele gezondheid. Dit kan door middel van voedingssupplementen die vitamine D3 bevatten, of door het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D3, zoals vette vis, eieren en lever.

Moe en energie nodig? Probeer onze energy gummies, die vitamine B8, vitamine B12 en vitamine D3 bevatten, vandaag mét korting!

GIMMY Energy

Heb je soms last van vermoeidheid? Lees dan de blog “Vermoeidheid, wat kan je doen tegen moe zijn?”.

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.