Hoe te veel melatonine schadelijker kan zijn dan goed
Wellness Hub

Hoe te veel melatonine schadelijker kan zijn dan goed

door Barbara Lucia Cipriani op Jun 20, 2023

Hoe te veel melatonine schadelijker kan zijn dan goed

Een wijs man zei ooit:
"Een goede lach en een lange slaap zijn de beste remedies in het boek van de dokter." Sommigen van jullie weten misschien dat Melatonine veel voordelen heeft voor je lichaam. Daarom besluiten veel mensen het te nemen om deze voordelen te ervaren. Wanneer je Melatonine begint te gebruiken, is er een vraag die zeker bij je opkomt. Hoeveel Melatonine kan ik nemen? Dus begin je op internet te zoeken hoeveel Melatonine je moet nemen zonder dat het slecht voor je is. Dit is de reden waarom je.

Melatonine begrijpen: wat is melatonine en hoe regelt het de slaap?

Om te begrijpen wat de kracht van melatonine is en waar het vandaan komt, stellen we voor om eerst ons andere artikel te lezen: "Melatonine: het slaaphormoon en zijn essentiële rol in het lichaam".

De verstorende invloed van een teveel aan melatonine op slaappatronen

Hoewel melatonine wonderen kan verrichten in de juiste doses, is het essentieel om te begrijpen dat meer niet altijd beter is. Overmatige melatonineconsumptie kan je slaappatronen verstoren en je slaap-waakcyclus uit balans brengen. Het is cruciaal om de 'sweet spot' te vinden - de optimale dosering die past bij je individuele behoeften.

Bijwerkingen van hoge doseringen melatonine

Het nemen van hoge doseringen melatonine zonder de juiste begeleiding kan leiden tot bijwerkingen zoals slaperigheid overdag, levendige dromen en zelfs hoofdpijn. Deze symptomen kunnen averechts werken en ondermijnen juist het doel van het bereiken van een rustgevende slaap. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste balans te vinden. Hier zijn enkele redenen waarom een overmatige inname van melatonine schadelijker kan zijn dan goed:

 1. Storing van de natuurlijke slaap-waakcyclus: Melatonine is verantwoordelijk voor het reguleren van de interne klok van het lichaam. De inname van overmatige hoeveelheden melatonine kan dit natuurlijke ritme verstoren, wat leidt tot onregelmatige slaappatronen en moeilijkheden om in slaap te vallen zonder suppletie.
 2. Slaperigheid en vermoeidheid overdag: Een teveel aan melatonine kan leiden tot overmatige slaperigheid en sufheid overdag, wat leidt tot een gebrek aan alertheid en verminderde productiviteit.
 3. Hormonale onbalans: Melatonine heeft een wisselwerking met andere hormonen in het lichaam, waaronder voortplantingshormonen zoals oestrogeen en testosteron. Het innemen van te grote hoeveelheden melatonine kan het delicate evenwicht van deze hormonen verstoren, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de reproductieve gezondheid en de hormonale regulatie.
 4. Afnemende effectiviteit na verloop van tijd: Regelmatig gebruik van hoge doses melatonine kan leiden tot een verminderde respons op het hormoon, waardoor het minder effectief is in het bevorderen van de slaap. Dit kan leiden tot een afhankelijkheid van melatoninesupplementen om te slapen, wat niet ideaal is voor slaapmanagement op de lange termijn.
 5. Stemmingswisselingen: In bepaalde gevallen kan overmatig melatoninegebruik leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of gevoelens van depressie.


 6. Gastro-intestinale problemen: Sommige mensen kunnen spijsverteringsproblemen ervaren, zoals misselijkheid, buikkrampen of diarree, wanneer ze te veel melatonine gebruiken.
 7. Interacties met andere medicijnen: Melatonine kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, medicijnen tegen epilepsie en immunosuppressiva. Het nemen van hoge doses melatonine naast deze medicijnen kan leiden tot bijwerkingen of verminderde effectiviteit van de medicijnen of melatonine.
 8. Verlevende dromen of nachtmerries: Sommige mensen kunnen last krijgen van levendige dromen of nachtmerries als gevolg van overmatig melatoninegebruik.

Melatonine innemen is veilig; daarom profiteren veel mensen van de voordelen. Maar zoals alles in het leven kan te veel innemen slecht voor je zijn. Maar wees niet bang, dit gebeurt alleen als je er misbruik van maakt. Als je dat niet doet, zul je blij zijn met al zijn goede eigenschappen. Neem het dus bewust in, zodat alle positieve aspecten naar voren komen.

Bepaalde personen met bepaalde gezondheidsproblemen moeten echter wat meer aandacht besteden. Hieronder vind je er een aantal:

Gezondheidsklachten

 • Auto-immuunziekten
 • Epilepsie
 • Depressie of stemmingsstoornissen

Wees voorzichtig, zelfs als je deze medicijnen gewoonlijk gebruikt. Onthoud dat melatonine niet slecht voor je is, je moet alleen oppassen dat je het niet misbruikt.

Medicijnen

 • Bloedverdunners (anticoagulantia)
 • Immunosuppressiva
 • Kalmeringsmiddelen

In deze gevallen kan een lagere dosering of een alternatieve aanpak worden aanbevolen om mogelijke risico's te minimaliseren en de voordelen te maximaliseren.

De juiste balans vinden

De juiste balans vinden is cruciaal bij het gebruik van melatonine. De limiet van 0,03mg die door België is vastgesteld, is specifiek bedoeld om de negatieve bijwerkingen te voorkomen die geassocieerd worden met hogere doseringen melatonine en het risico op verslaving weg te nemen. In ons product GIMMY vitamins, hebben we ervoor gekozen om deze aanbevolen dosering van 0,03 mg aan te houden. Het is belangrijk om mensen duidelijk te maken dat deze dosering als optimaal wordt beschouwd voor hun *veiligheid* en *effectiviteit*.

Als je overweegt om melatoninesupplementen te nemen, raad ik je aan om ze te combineren met andere stoffen, zoals *valeriaan*. Deze combinatie is heilzaam en kan leiden tot betere resultaten in het bevorderen van *beter slapen* en *welzijn*.

Melatonine supplementen: Een veelbelovende oplossing voor slaapproblemen

Melatonine supplementen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van je slaap. Als je een extra dosis melatonine inbrengt via supplementen, kunnen we het natuurlijke proces nabootsen en onze slaap-waakcyclus weer in balans brengen als deze verstoord is. GIMMY's met melatonine gevulde gummies bieden een gemakkelijke en effectieve manier om je slaap te ondersteunen, zodat je de rust krijgt die je verdient.

Schrijf je in voor exclusieve content, kortingen en laatste nieuwtjes.

Kan ik je helpen?

Ik ben Simon, Mede-oprichter van GIMMY.

Als ik iets voor je kan doen, zoals antwoorden op mogelijke vragen, kan dat zeker via de onderstaande knop.