Moe en futloos? Oorzaak & oplossingen
by Felix T on Jul 10, 2024
Ik voel me moe en futloos!
Heb je je ooit afgevraagd waarom je je altijd zo futloos en moe voelt? Of misschien heb je periodes waarin je je moe en futloos voelt en nergens zin in hebt? Je bent niet de enige. Veel mensen kampen met een gebrek aan energie en voelen zich vaak moe en futloos. In dit artikel bespreken we de oorzaken en mogelijke oplossingen voor dit probleem.
Ik merk vaak dat ik midden op de dag aan het geeuwen ben en me zonder duidelijke verklaring heel erg moe en futloos voel.
Wanneer onze energieniveaus zakken, is het verleidelijk om naar een kopje koffie te grijpen. Voor velen is het zelfs een vast ritueel. Maar hoewel koffie een tijdelijke boost geeft, komt daarna de bekende middagdip. Plots voel je je moe, futloos, heb je hoofdpijn en geen energie. Nog een kop koffie dan? Helaas verergert koffie je dipje, zo zal je altijd moe zijn en je futloos voelen.
Koffie is dus geen goede oplossing voor je suffe en vermoeide gevoel. Wat je nodig hebt, is een natuurlijke en gezonde manier om je energie de hele dag door op peil te houden. Een oplossing die ervoor zorgt dat je die plotselinge vermoeidheid niet meer ervaart.
Er zijn drie hoofdredenen waarom je je moe voelt en je niet meer kan concentreren. In dit blogartikel bespreken we de 3 belangrijkste redenen en geven we je de effectiefste oplossingen. Zo kun je zelf ontdekken wat jou het snelst zal helpen.
Oorzaken van moeheid en futloosheid
-
Slaapgebrek: Een voor de hand liggende reden waarom je je moe en futloos kunt voelen, is een gebrek aan slaap. Goede slaap is essentieel voor je energieniveau.
-
Slechte voeding: Wat je eet heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Een dieet dat rijk is aan suiker en vet kan leiden tot een futloos gevoel.
-
Stress: Chronische stress kan je volledig uitputten, waardoor je je futloos en moe voelt.
-
Gebrek aan beweging: Regelmatige lichaamsbeweging helpt je energieniveau te verhogen. Te weinig beweging kan leiden tot futloosheid en vermoeidheid.
-
Vitaminetekorten: Een tekort aan vitamines, zoals vitamine D of B12, kan je energieniveau sterk beïnvloeden. Moe en futloos zijn door een vitaminetekort? Dat komt vaker voor dan je denkt.
-
Chronische ziektes: Ziekten zoals diabetes, hartziekten, en schildklieraandoeningen kunnen leiden tot constante moeheid en futloosheid.
-
Psychische problemen: Depressie en angst kunnen ervoor zorgen dat je je heel erg moe en futloos voelt. Futloos en moe zijn kan zowel een oorzaak als een gevolg van psychische problemen zijn.
Probeer dit eerst, voordat je onze krachtige formule probeert
Specifieke oplossingen
- Bij hoofdpijn + moe & futloos: Drink voldoende water en vermijd cafeïne en alcohol.
- Bij moe & futloos + spierpijn: Probeer stretching en massage om je spierpijn te verlichten.
- Bij moe & futloos + corona: Als je vermoedt dat je vermoeidheid te maken heeft met een eerdere coronabesmetting, bespreek je best met je arts wat je kan doen.
1. Je lichaam heeft meer uren slaap nodig dan je denkt
Je lichaam heeft ongeveer 7-9 uur slaap nodig. Zodra je regelmatig minder dan 7 uur slaapt, kunnen tekortkomingen in je lichaam en hersenen worden gevonden. En met slaap, bedoelen we kwaliteitsvolle slaap (diepe slaap en remslaap). Slaappillen, alcohol en andere middelen zorgen ervoor dat je slaapkwaliteit vermindert.
Merk je dat je de laatste tijd minder goed slaapt? Je slaapkwaliteit heeft een grote invloed op je energieniveau. Gelukkig kan je dit vliegensvlug oplossen, zonder je levensstijl drastisch te veranderen.
Benieuwd?
Drie apothekers ontwikkelden een unieke en natuurlijke formule die jouw slaapkwaliteit een enorme boost zal geven.
2. Kies de juiste lichaamsbeweging
Lui zijn, maakt moe, dat klopt. Als je lichaam geen energie nodig heeft, omdat je bijvoorbeeld lang stil zit, dan zal het ook geen energie aanmaken.
Omgekeerd geldt hetzelfde, als je veel beweegt, zal je lichaam meer energie aanmaken. Wanneer je veel beweegt doorheen de dag, wordt je lichaam moe naar het einde van de dag, waardoor je makkelijker en beter slaapt. Zo wordt het makkelijker om een goede slaaproutine te creëren.
Niet alle sport of lichaamsbeweging is optimaal voor je energiepeil. Focus vooral op zone 2 training. Dit verhoogt de hoeveelheid en de efficiëntie van de energieproducerende cellen. Zo'n 150 - 200 minuten zone 2 cardio per week blijkt ideaal. Dus elke dag 20-30 minuten fietsen, joggen, snelwandelen...
Tip: Zone 2 cardio bereik je wanneer je nog net een normale conversatie kan voeren tijdens je activiteit.
3. Voeding die je lichaam meer energie geeft dan dat het wegneemt
De juiste voeding zorgt ervoor dat je lichaam de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt. Een gezond dieet is natuurlijk voor iedereen anders. Sommige mensen verteren heel slecht koolhydraten, terwijl anderen dan weer moeite hebben met vetten. Elk lichaam is verschillend, maar over het algemeen kunnen we wel een aantal basisregels vastleggen. Twee factoren zijn hierbij van belang:
- Een constante suikerspiegel in je bloed: Vermijd snelle suikers (zoals snoep), die zorgen voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
- Een gezond microbioom in je darmen: Vermijd bewerkt voedsel en eet volkoren, complete proteïnen en veel vezels.
Geef het trouwens wat tijd, 1 gezonde maaltijd zal geen groot verschil maken.
Maar, er is nog iets...
Je lichaam heeft vaak moeite om energie uit je voeding te halen. Wanneer je lichaam de nutriënten in je voeding niet efficiënt opneemt, zal je niet het gewenste effect hebben.
Je darmen moeten de kans krijgen om alles uit je voeding te halen. Gelukkig zijn er natuurlijke stoffen die je hierbij kunnen ondersteunen. Zo kan jij je terug heerlijk in je vel voelen.
De 4 actieve stoffen die je lichaam meer energie geven
Twee van de volgende actieve stoffen zorgen ervoor dat je lichaam meer energie kan aanmaken, terwijl de andere twee je lichaam zelf meer energie geven. Door deze vier actieve stoffen te combineren, creëer je een wondermiddel voor je welzijn.
De 2 belangrijkste vitamines die ervoor zorgen dat je lichaam meer energie aanmaakt
1. Vitamine B12
Vitamine B12 is de belangrijkste vitamine voor je lichaam om meer energie uit je voeding te halen. Deze vitamine vind je alleen in dierlijke producten, waardoor dit een zeer populair supplement is voor vegans.
Vitamine B12 speelt een actieve rol in de productie van rode bloedcellen, en heeft een indirect stabiliserend effect op je bloedsuikerspiegel. Daarnaast staat B12 in voor de opname van voedingsstoffen uit je eten.
2. Vitamine D3
Vitamine D3 verbetert je cognitieve functie, vermindert vermoeidheid en verbetert je stemming. Vitamine D3 zorgt ervoor dat je darmen stoffen zoals magnesium beter opnemen. Het versterkt ook je immuunsysteem, waardoor je lichaam minder energie moet steken in de bestrijding van ziektes.
Vitamine D3 heeft verschillende functies in je lichaam, van het ondersteunen van je weerstand en energieniveau tot de stabiliteit van je zenuwstelsel. Vitamine D3 stimuleert bijvoorbeeld ook de alvleesklier en de insulineproductie. Het speelt dus een belangrijke rol bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Zo krijg je minder suikerdipjes. Ideaal voor mensen met diabetes of mensen die snel moe worden van hun suikerdipjes.
Dus simpelweg gezonder eten?
Onze moderne en snelle levensstijl laat het niet altijd toe om elke dag gezond en evenwichtig te eten. Om er zeker van te zijn dat je voldoende vitamines binnenkrijgt, worden supplementen vaak aangeraden. Vitamine D3 is een populair supplement, maar in combinatie met andere natuurlijke stoffen is het echt een wonderformule.
Omdat de meeste mensen echt een duwtje in de rug willen en zich snel fit willen voelen, bestaan de volgende 2 stoffen.
De 2 natuurlijke stoffen die je meer energie geven
1. CoQ10
Co-enzym Q10 komt van nature voor in elke cel en is essentieel voor de energieproductie in je lichaam.
Ons lichaam maakt CoQ10 zelf aan, maar vaak onvoldoende. Daarvoor is een grote reeks vitamines nodig (zoals deze hierboven). Wetenschap toont aan dat een hoeveelheid van 100 mg per dag, je dagelijkse energie merkbaar verhoogt.
2. Ginseng wortel
Ginseng is een Koreaanse plant waarvan de wortel een energieboostende werking heeft. Er bestaan geen voedingsmiddelen die van nature ginseng bevatten. Ginseng wordt wel vaak toegevoegd aan o.a. supplementen, energiedranken of voeding. De plant staat bekend om zijn eigenschap om vermoeidheid te verminderen en energie en focus te bevorderen.
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat ginseng vermoeidheid vermindert en alertheid stimuleert. Het zijn de actieve stoffen in de wortel, genaamd ginsenosiden die het effect creëren.
Ginseng
Geeft je lichaam een energieboost.
Vitamine B12
Zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen, die nodig zijn om energie te produceren.
Vitamine D3
Zorgt voor een betere opname van calcium, magnesium en fosfaten in je darmen.
Co-enzym Q10
Enzymen die je cellen nodig hebben om andere stoffen om te zetten in energie.
Als je dus snel verschil wilt voelen in je dagelijkse energie, heb je 2 opties; je levensstijl plots drastisch aanpassen met sport en een strikt dieet of starten met supplementen. Maar beide oplossingen zijn niet zo evident. Supplementen smaken vaak slecht en je vergeet ze al snel eens in te nemen. Zeker wanneer je er zo'n 4 per dag moet nemen.
De makkelijkste oplossing voor merkbaar meer energie
Supplementen zijn doorgaans geen leuke gewoonte want:
- je vergeet ze in te nemen;
- ze smaken vaak slecht;
- ze zijn irritant om in te slikken;
- ze zijn niet eens zo heel effectief, want de absorptie ervan kan beter.
Wanneer je iets niet als leuk ervaart, houd je het minder makkelijk vol. Dat is waar wij verandering in willen brengen.
Tijdens mijn vorige job werd het een gewoonte om tijdens de namiddagmeetings tegen de slaap te moeten vechten om aandachtig te blijven. Ik viel soms echt bijna in slaap, en dat ging niet onopgemerkt bij sommigen...
Ik was het beu, dus ik begon overmatig koffie en energiedranken te drinken. Ik lette ook op mijn eten tijdens de middagpauze; niet te zwaar of te vettig eten.
Daarnaast besloot ik om supplementen te nemen. Vitamines, mineralen... Ik neem niet graag capsules en heb er eigenlijk zelfs moeite mee. Daarom hou ik supplementen uiteindelijk nooit vol.
Ik spendeerde tot wel € 80 per maand aan supplementen!
Ik zocht een leuk, betaalbaar en makkelijk hulpmiddel, dat alles te bieden had waar ik nood aan had, voor een duurzaam resultaat.
Dat bleek moeilijk te vinden, dus besloot ik om het over een andere boeg te gooien en zelf een oplossing op de markt te brengen. Zo kan ik andere mensen helpen, die hetzelfde probleem hebben als ik voorheen.
- Simon Dewaele, Mede-oprichter
De oplossing: een Energie Gummy ontwikkeld door apothekers
Daarom hebben wij 1 jaar lang samen met 3 apothekers onze oplossing ontwikkeld zodat:
- je plezier beleeft bij het nemen van je supplement;
- je ze nooit meer vergeet;
- je een geleidelijke toename van je energie ervaart;
- de actieve stoffen beter opgenomen worden in je lichaam.
Wij hebben alle bovenstaande ingrediënten in een gummy verwerkt, een supplement in de vorm van een snoepje.
Aangezien gezondheid op de eerste plaats staat, zijn ze uiteraard 100% suikervrij en vegan. Zo zal de GIMMY Vitamine je suikerspiegel stabiel houden, en plakt het ook niet aan je tanden.
Onze energiegummies zullen ervoor zorgen dat jij je weer energiek voelt, veel meer uit je dag kan halen en je uiteindelijk ook gelukkiger voelt.
Geen namiddagdipjes of vermoeidheid meer!
Gimmy Energy
€ 34.95 € 29.95
- Ontwikkeld door apothekers
- Suikervrij en vegan
- Tropische vruchtensmaak met superieure textuur
- 100% natuurlijk en doeltreffen
- Met co-enzym Q10, Koreaanse ginsengwortel, vitamine B12 en D3